Interim Intelligence

Blog Interim Intelligence

Op dit blog worden regelmatig nieuwe blogposts gepubliceerd over HR, arbeidsmarktontwikkelingen, organiseren, werk, arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en sociale media.

De ruim 400 blogberichten die vanaf 2008 tm september 2013 op het blog van Interim Intelligence zijn gepubliceerd zijn door overgang van de provider naar een nieuw platform helaas verdwenen. Op de site socialmediarecruitment.nl kun je deze nog wel vinden in het blogarchief.

Top 25 meest gevraagde vaardigheden waar recruiters naar zoeken op LinkedIn

Jaarlijks kijkt LinkedIn wat de meest gevraagde vaardigheden zijn. Met andere woorden, waar zijn werkgevers en recruiters vooral naar op zoek? Deze vaardigheden, en de ontwikkeling ten opzichte van vorig jaar, geven een aardig inkijkje in wat er speelt op organisatieniveau.

Meest gevraagde vaardigheden in Nederland

Dat de economische crisis achter ons ligt en er weer nieuw personeel geworven wordt, was vorig jaar al duidelijk. Recruiting stond toen immers op plaats vijf van meest gevraagde vaardigheden in Nederland. Dit jaar is dat plaats 7. Wereldwijd overigens, staat Recruiting op plaats 26. Een andere indicatie dat het economisch beter gaat in Nederland en dat personeel weer gepampered moet worden is het feit dat HR benefits and compensation op plek 8 staat. Deze vaardigheid stond vorig jaar niet in de top 25.

De top 2 van meest gevraagde vaardigheden in Nederland is ten opzichte van vorig jaar onveranderd. Statistische analyse en datamining staat op nummer 1. Zoekmachinemarketing (SEO en SEA) staat op 2. Data engineering en data warehousing staat op plek drie. Dit betekent een winst van 17 posities ten opzichte van vorig jaar.

Grootste daler in de Nederlandse top 25 is Business intelligence, dat maar liefst 21 plaatsen zakte. Marketingvaardigheden zoals social media marketing en online marketing zijn helemaal uit de top 25 gevallen.

Verder wordt de top 25 vooral beheerst door IT-achtige vaardigheden, al zijn corporate law, economics en retail store operations daar natuurlijk niet onder te scharen.


Meest gevraagde vaardigheden wereldwijd

In vergelijking met de vaardigheden die wereldwijd gevraagd worden zijn er wel wat opvallende verschillen. Zo staat de wereldwijde nummer 1 Cloud and Distributed Computing in Nederland niet eens in de top 25. Het wereldwijd op 3 staande Marketing Campaign Management is in Nederland minder gevraagd, evenals Channel Marketing dat op 16 staat.  Marketing Campaign Management is tevens, met 9 plaatsen, de grootste stijger in de lijst. Ook User Interface Design, wereldwijd op 10, staat niet in de Nederlandse lijst.

Naast Marketing Campaign Management zijn Shell Scripting languages en Virtualization sterke stijgers in de wereldwijde lijst. Alle drie deze stijgers komen (nog) niet voor in de Nederlandse top 25.

Ook wereldwijd is Business Intelligence, met een daling van 12 plaatsen, de grootste daler


Conclusie

I(C)T-vaardigheden zijn overal ter wereld ontzettend belangrijk. In Nederland zijn recruitment en HR-vaardigheden veelgevraagd. Wereldwijd ligt juist weer iets meer nadruk op marketingvaardigheden.