Interim Intelligence

Blog Interim Intelligence

Op dit blog worden regelmatig nieuwe blogposts gepubliceerd over HR, arbeidsmarktontwikkelingen, organiseren, werk, arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en sociale media.

De ruim 400 blogberichten die vanaf 2008 tm september 2013 op het blog van Interim Intelligence zijn gepubliceerd zijn door overgang van de provider naar een nieuw platform helaas verdwenen. Op de site socialmediarecruitment.nl kun je deze nog wel vinden in het blogarchief.

Google en Facebook at Work, de strijd om dominantie op de werklvoer

Facebook en Google zijn grote concurrenten van elkaar. Ze strijden om (web)werelddominantie. Wie trekt de meeste bezoekers? Wie is het meest relevant? In die strijd deden en doen beide bedrijven miljardenovernames. Zo nam Google videoplatform YouTube over en thermostaten- en brandmelderbouwer Nest . Facebook liet zich in die overnamestrijd niet onbetuigd en nam bijvoorbeeld WhatsApp, Instagram en Oculus (Virtual Reality technologie) over. En of het nu om internettoegang gaat ( Facebook wil heel de wereld van internet voorzien ), zelfrijdende auto’s (Google) of bankzaken (Google heeft een banklicentie aangevraagd en gekregen) je komt de internetgiganten tegen. Als consument, individu of burger ontkom je niet aan de invloed van beide bedrijven.

Op het gebied van werk en inrichting van organisaties hielden beide bedrijven zich tot voor kort betrekkelijk rustig. Begin 2015 echter kondigde Facebook aan het product Facebook at Work te testen. Met een Facebook at Work-account kun je Facebook-tools gebruiken om met je collega's te communiceren, informatie te delen en samen te werken. Dingen die je deelt met je werkaccount zijn alleen zichtbaar voor andere mensen in het bedrijf. Na die aankondiging bleef het betrekkelijk rustig rondom dit initiatief.

Ook Google heeft een oplossing voor organisaties: Google for Work. Vorige week zag ik dat Google in Nederland een vacature heeft voor een accountmanager die het Google Cloud Platform aan de man moet gaan brengen bij bedrijven.


Google lijkt daarmee steviger te gaan inzetten op het bieden van oplossingen bedrijven. Ambitie op dat gebied is er in ieder geval volop. Zo staat onder ander het volgende in de vacaturetekst: ‘you will help shape the future of how technology is used in the workplace’.

De rol van Google en Facebook op de werkplek zal, gesteund door een vette bankrekening, ongetwijfeld gaan toenemen. Of dat wenselijk is, zal de toekomst leren….