Interim Intelligence

Blog Interim Intelligence

Op dit blog worden regelmatig nieuwe blogposts gepubliceerd over HR, arbeidsmarktontwikkelingen, organiseren, werk, arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en sociale media.

De ruim 400 blogberichten die vanaf 2008 tm september 2013 op het blog van Interim Intelligence zijn gepubliceerd zijn door overgang van de provider naar een nieuw platform helaas verdwenen. Op de site socialmediarecruitment.nl kun je deze nog wel vinden in het blogarchief.

Menselijk of zakelijk? P&O versus HRM

In al het voorspellingengeweld rondom werk en arbeid van de afgelopen weken kwam ik ook de voorspelling tegen dat (de term) P&O in 2016 weer aan belang zou gaan winnen . De term HRM gaat aan belang inboeten omdat het te bedrijfsmatig, te klinisch is. Er komt weer aandacht voor de mens, voor het individu. En daar past de term Personeel & Organisatie beter bij dan het zakelijke Human Resource Management.

Ik ben even in Google Trends gedoken om te kijken hoe het zoekvolume via Google zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld met betrekking tot deze twee termen. Eerst P&O:


Dat is inderdaad een zeer duidelijk dalende trend. P&O is duidelijk ‘uit’.

Hoe zit het dan met de zoekterm HRM?


Het zoekvolume via Google voor HRM lijkt redelijk constant te blijven, met een kleine dip in 2012 en 2013.


Rood = P&O    Blauw = HRM


Als P&O en HRM in één tabel worden gecombineerd is duidelijk te zien hoe de term HRM P&O in populariteit voorbij is gestreefd. Het omslagpunt ligt in 2011. Het grote verschil is dus niet te wijten aan het populairder worden van de term HRM, maar veeleer aan het veel minder populair worden van de zoekterm P&O.

P&O is dus een hopeloos ouderwets woord, zo lijkt het. Maar als de voorspelling correct is gaan we dit jaar een revival zien. De mens weer centraal. Geen resource, maar vlees en bloed. Als is het maar om het onderscheid ten opzichte van die robots, die veel werk van mensen gaan overnemen , wat scherper neer te zetten…..