Interim Intelligence

Blog Interim Intelligence

Op dit blog worden regelmatig nieuwe blogposts gepubliceerd over HR, arbeidsmarktontwikkelingen, organiseren, werk, arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en sociale media.

De ruim 400 blogberichten die vanaf 2008 tm september 2013 op het blog van Interim Intelligence zijn gepubliceerd zijn door overgang van de provider naar een nieuw platform helaas verdwenen. Op de site socialmediarecruitment.nl kun je deze nog wel vinden in het blogarchief.

De nagelknippende robot komt eraan

De laatste tijd lees ik veel publicaties over robotisering. Eerdaags ga ik daar dan ook zeker wat blogjes over schrijven. En als je er dan zoveel over leest is het leuk om er ook mee ‘te spelen’.  Zo kun je op de website npr.org zien of je baan (in de toekomst) makkelijk overgenomen kan worden door een machine.

Je kiest een categorie en vervolgens een van de beroepen die daaronder hangt. En dat levert leuke inzichten op. Zo heeft een Financieel Manager een kans van 6,9% om weggeautomatiseerd te worden. Ben je accountant, dan kun je maar beter gaan nadenken over omscholing. Deze beroepsgroep heeft een kans van 93,5% om vervangen te worden door een machine of robot. Er hoeft niet in kleine ruimtes gewerkt te worden, persoonlijke omgang met mensen is niet zo belangrijk en ook onderhandelvaardigheden en het bedenken van innovatieve oplossingen zijn niet echt nodig, aldus de samenstellers van deze tool. Ouch.

Ben je manicure, dan ziet je toekomst er ook niet echt rooskleurig uit: 94,5% kans dat je baan wordt overgenomen door een nagelknippende robot.


En dan komt tot uiting met welke dilemma’s we te maken gaan krijgen. Dát het kan wil niet altijd zeggen dat het ook móet of dat we het wíllen. Een robot die mijn nagels knipt en vijlt? Persoonlijk moet ik er niet aan denken. Eng. Bovendien wil je toch een ‘interessant’ gesprek kunnen voeren over ingegroeide teennagels, gescheurde nagelriemen en nagelhardheid? Ter vergelijking: De make-up artiest heeft slechts een 1% kans om vervangen te worden door een robot.

Vervang dus gerust die accountant (no hard feelings) door een robot of algoritme, maar laat die persoonlijke dienstverleners voorlopig nog maar even hun werk doen….