Interim Intelligence

Blog Interim Intelligence

Op dit blog worden regelmatig nieuwe blogposts gepubliceerd over HR, arbeidsmarktontwikkelingen, organiseren, werk, arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en sociale media.

De ruim 400 blogberichten die vanaf 2008 tm september 2013 op het blog van Interim Intelligence zijn gepubliceerd zijn door overgang van de provider naar een nieuw platform helaas verdwenen. Op de site socialmediarecruitment.nl kun je deze nog wel vinden in het blogarchief.

Arbeidsmarktontwikkelingen in de sector specialistische zakelijke dienstverlening

Recent heeft het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) haar nieuwste arbeidsmarktprognoses tot 2020 gepubliceerd. En dat is altijd interessant leesvoer. Welke beroepsgroepen gaan groeien? Welke onderwijsrichting moet je kiezen om een grote(re) kans te hebben een passende baan te vinden? In welke sector is sprake van werkgelegenheidsgroei en waar van krimp? Zomaar wat vragen die door het rapport beantwoord worden. Een aanrader om te lezen dus.

In deze blog wil ik inzoomen op de sector specialistische zakelijke dienstverlening . Na de bouw, dat na jaren uit het dal klimt, is dit de sector waarvoor het ROA de komende jaren de grootste groei in werkgelegenheid voorspelt. Waar voor de komende vier jaar een gemiddelde groei van 0,8% voorspeld wordt, is de voorspelling voor de specialistische zakelijke dienstverlening 2,1%. Dit betekent een werkgelegenheidsgroei van circa 13.000 personen.

De sector specialistische zakelijke dienstverlening is eigenlijk een bonte verzameling van diverse subsectoren. Maar wel één die belangrijk is voor Nederland. Het betreft immers over het algemeen hooggeschoold werk en de sector biedt werk aan maar liefst 603.000 personen.

Uit welke subsectoren bestaat deze sector?

  • Rechtskundige dienstverlening, accountancy, belastingadvisering en administratie
  • Managementadviesbureaus
  • Architecten- en ingenieursbureaus
  • Speur- en ontwikkelingswerk
  • Reclamewezen en marktonderzoek
  • Industrieel ontwerp en vormgeving, fotografie, vertaling en overige consultancy
  • Veterinaire dienstverlening (gezondheidszorg voor vee en huisdieren, dierenambulances en advisering over welzijn en voeding van huisdieren)

Zoals gezegd, een bonte verzameling van subsectoren. In totaal zijn er ruim 300.000 bedrijven in de sector Specialistische zakelijke dienstverlening. Dat betekent dat er veel hele kleine bedrijven zijn. De subsector Managementadvies is goed voor ruim een derde van deze bedrijven. Er zijn in Nederland 113.000 managementadviesbureaus. Veelal eenpitters (102.000), die Nederland het imago geven van het meest “advieszuchtige” land ter wereld.

Ook de subsector Industrieel ontwerp en vormgeving, fotografie en vertaling telt vele bedrijven. Ruim 60.000. En ook dit zijn voornamelijk eenpitters (ruim 56.000). De subsector Veterinair is met 2.200 bedrijven de kleinste subsector.

ZZP'ers

Dat er de afgelopen jaren ontzettend veel ZZP’ers bijgekomen zijn in deze sector, blijkt wel als gekeken wordt naar de aantallen bedrijven in het vierder kwartaal van 2007. In totaal waren er toen 178.000 bedrijven actief in de specialistische zakelijke dienstverlening, tegen dus ruim 300.000 nu. Een stijging van 69% in 8 jaar tijd. Het aantal managementadviesbureaus nam met maar liefst 82% toe. Dit percentage wordt nog overtroffen door de subsector Vormgeving, fotografie en vertaling. Daar verdubbelde het aantal bedrijven de afgelopen jaren ruimschoots.


De subbranches met de meeste bedrijven van enige omvang zijn Speur- en ontwikkelingswerk (denk aan de TNO’s van deze wereld) en Rechtskundige dienstverlening, accountancy, belastingadvisering en administratie, waarin bijvoorbeeld Deloitte, PwC, EY, ABAB en Grant Thornton actief zijn.

Groeisector

Ondanks de vele kleine bedrijven is het de komende jaren dus wel een groeisector, waar vooral kansen voor hoger opgeleiden liggen. Zelfs voor de beroepsgroep Creatieve en taalkundige beroepen, dat door bezuinigingen in de cultuursector onder druk staat, biedt de sector specialistische zakelijke dienstverlening een toevluchtsoord. Zo stijgt de vraag in deze sector naar Auteurs en taalkundigen, Grafisch vormgevers en productontwerpers en Fotografen en interieurontwerpers. Voor bibliothecarissen, die ook onder deze beroepsgroep vallen, ziet de toekomst er minder rooskleurig uit.

Hoewel er in het ROA-rapport geen uitspraken worden gedaan over de groei van het aantal ZZP’ers zal een stijgend aantal zelfstandigen de werkgelegenheid in de sector specialistische zakelijke dienstverlening vermoedelijk positief beïnvloeden.

Up to date kennis en vaardigheden

Hoe dan ook, voor bijvoorbeeld marketeers, marktonderzoekers, belastingadviseurs en ontwerpers zijn er volop kansen in de sector specialistische dienstverlening. Echter, kennis en vaardigheden moeten wel up to date zijn om aan de steeds stijgende eisen van werkgevers te voldoen. Het ROA stelt dat probleemoplossend vermogen in een digitale omgeving steeds belangrijker wordt. Er is sprake van skills upgrading en kennisintensivering van de economie. Het ROA stelt dat ‘de kennisintensivering met name binnen beroepen plaatsvindt in plaats van tussen beroepen.’

Het aanpassen van het onderwijs op deze veranderende eisen en het levenslang scholen van werkenden blijft dus van cruciaal belang om in deze kennisintensieve sector aan de slag te kunnen en te blijven.