Interim Intelligence

Blog Interim Intelligence

Op dit blog worden regelmatig nieuwe blogposts gepubliceerd over HR, arbeidsmarktontwikkelingen, organiseren, werk, arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en sociale media.

De ruim 400 blogberichten die vanaf 2008 tm september 2013 op het blog van Interim Intelligence zijn gepubliceerd zijn door overgang van de provider naar een nieuw platform helaas verdwenen. Op de site socialmediarecruitment.nl kun je deze nog wel vinden in het blogarchief.

De teloorgang of de wake up call van de HR professional?

Zomaar vier berichten die afgelopen week in diverse media verschenen:

Jakkes, ieder afzonderlijk bericht heeft al een negatieve lading, laat staan als je alle vier deze berichten in samenhang ziet.

De HR-professional kan het niet, mag het niet of krijgt er geen steun voor. Dat is natuurlijk een dramatische constatering. Je zou kunnen zeggen, kort door de bocht gaand, dat het allemaal voortkomt uit tijdgebrek. De HR-professionals moet maar nieuwe regelgeving implementeren, is nog druk met het opruimen van de shit rondom de vorige reorganisatie en moet ondertussen ook nog de personeels- en salarisadministratie op orde hebben. Tja, dan kom je niet meer toe aan meedenken over strategie, het opstellen van beleid of het verkrijgen van draagvlak bij het (senior) management.

Een gemiddelde HR-professional kan dus geen toegevoegde waarde meer laten zien. En dan beland je in die beruchte vicieuze cirkel. Je mag als HR niet meer aanschuiven bij belangwekkende vergaderingen, waar besluiten worden genomen, die nog meer (operationeel) werk opleveren. Het afvoerputje dreigt en 'a seat at the table' is ver weg.

Als HR-professionals daarin blijven meegaan zullen bovenstaande berichten steeds vaker in de media verschijnen. Devaluatie van het vak HR dreigt. HR-professionals zullen zich echt op moeten richten en de lead moeten nemen bij de transformatie van organisaties naar (bijvoorbeeld) een social business. De HR-professional moet een belangrijke rol spelen bij veranderingen, want heeft tenslotte verstand van Personeel én Organisatie. Dàt is toegevoegde waarde. De HR-professional weet hoe je een organisatie moet inrichten en hoe je mensen meekrijgt in die nieuwe organisatie.

De HR-professional moet dan wel de handen ietwat meer vrij hebben. Het operationele werk, zoals de personeels- en salarisadministratie moet maar verder geautomatiseerd worden, gebaseerd worden op self-service of geoutsourced. Oók leuk voor de leergierige HR-professional, die daar een mooie business case voor kan maken. En daarvoor zijn benul van cijfers, het verkrijgen van draagvlak, omgevingsbewustzijn en een strategische blik noodzakelijk. Bovendien kan het zo mee in het totale veranderingsproces.

Het is nu of nooit HR-professional. Do or die. Vijf voor twaalf. Anders dreigt de voorspelling van Ben Ligteringen, die in zijn proefschrift The Maintenance Crew For The Human Machinery voorspelt dat het einde van de afdeling HR in zicht is, bewaarheid te worden.